‘Zeker honderd doden bij aardbeving in Afghanistan’

Aardbeving De Verenigde Naties zeiden eerder dat zeker 320 mensen om het leven waren gekomen door de aardbeving van 6.3. Dat dodental werd later bijgesteld.
Veel huizen rondom Herat stortten in door de aardbeving.
Veel huizen rondom Herat stortten in door de aardbeving. Foto Mohsen Karimi / AFP

Een aardbeving van 6.3 heeft in Afghanistan voor tientallen doden gezorgd. Dat melden internationale persbureaus. In een eerste update spraken de Verenigde Naties van 320 doden, dat is later bijgesteld naar ruim honderd, op basis van lokale autoriteiten. Nog eens vijfhonderd mensen zouden gewond zijn geraakt.

Het epicentrum van de aardbeving lag op veertig kilometer van de stad Herat, in het noordwesten van het land bij de grens met Iran. In en rondom de stad zouden tientallen huizen zijn beschadigd. Na de eerste aardbeving volgden nog enkele krachtige naschokken. Omdat veel mensen hun huizen en kantoren toen al hadden verlaten werden verdere slachtoffers voorkomen.

Internationale hulporganisaties hebben ambulances en tenten richting het getroffen gebied gestuurd. Doordat in een groot deel van het gebied elektriciteit is uitgevallen, is de daadwerkelijke schaal van de ramp nog niet volledig duidelijk.

Afghanistan wordt vaker getroffen door aardbevingen. In juni 2022 kwamen zeker duizend mensen om het leven toen een zware aardbeving een bergachtig gebied in het oosten van het land raakte. Het ging toen om een van de zwaarste aardbevingen in twintig jaar.